Hade ju som sagt vitkål i min middag idag och använder mig även av annan kål som broccoli, blomkål, brysselkål i min matlagning, grönkål har jag testa men inte riktigt vän med den än;). ska testa mig fram mer med den eftersom den är så super duper nyttig så ska det nog gå så småningom.
Men vad är det då alla pratar om att kål är så nyttigt? Här kommer lite fakta om kål för er som vill veta mera!
Supermaten - Kål
http://www.halsosidorna.se/Kalvaxter.htm
Kålväxter är supermat i alla bemärkelser, väldigt underskattade men ändå bland det bästa vi har!
Alla kålväxter innehåller massor av vitaminer och mineraler: främst mycket C-vitamin, beta-karoten (A-vitamin), kalcium, och järn mf. De är goda antioxidanter.
Precis som de flesta grönsaker så är de väldigt energisnåla. Innehåller bara ca 1 - 3 % protein, 0 - 1 % fett, 2 - 6 % kolhydrater, 1 - 3 % fibrer, resten vatten.
Kålväxter är även bra för immunförsvaret, är bakteriedödande, innehåller även pektin som är blodsockersänkande, den sänker även det onda
LDL- kolesterolet, renar kroppen från
toxiner mm.
Kål anses även renande för levern.
Kålväxter innehåller även ett enzym som bildar indoler och isotiocynater som skyddar mot olika sjukdomar. Kålväxter är bra för magen, innehåller nyttobakterier, se
Probiotika.
Kålväxter innehåller glukosinolater (svavelhaltiga ämnen) som är bra mot inflammationer, bl.a.
ledgångsreumatism. Kålväxter
fungerar som antioxidanter och är bra för att motverka cancer (är anticarcinogena), bl.a. i matsmältningsorganen, men även bröstcancer och lungcancer enligt senare forskning.
Obs!
redan de gamla grekerna använde kålväxter för 2000 år sedan för att skydda mot cancer!
Här nedan redovisas energiinnehåll och näringsinnehåll, men bara för de
vitaminer och mineraler som det finns mest av, för mer info
sök i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas (SLV) eller hos KTL.
Här är ytterligare en artikel om kål där man hävdar att det kan skydda mot cancer. Källa
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vitkal-skyddar-mot-lungcancer_477185.svd
Vitkål skyddar mot lungcancer
Vitkål och broccoli minskar risken att drabbas av lungcancer. Men det gäller bara personer som är särskilt genetiskt mottagliga, visar en ny internationell studie.
Flera olika forskningsrapporter har på senare år antytt att broccoli och olika kålsorter kan motverka cancer. Men hittills har ingen lyckats förklara varför.
Nu anser sig en internationell forskargrupp vid International agency for cancer research, IARC, i Lyon ha kommit på svaret, som presenteras i den medicinska forskningstidskriften The Lancet.
Vitkål, broccoli, krasse och brysselkål hör till familjen korsblommiga grönsaker som innehåller höga halter av isothiocyanater som anses ha en skyddande effekt mot olika cancersjukdomar.
I familjen ingår även grönkål, kålrot och rova. Men hos ungefär halva befolkningen bryts det nyttiga isothiocyanaterna effektivt ned av ett enzym som fungerar som kroppens polis mot främmande substanser.
Professor Paul Brennan och hans forskargrupp vid IARC misstänkte ett samband. Personer med sämre produktion av försvarsenzymet borde få behålla mer isothiocyanater och därmed utveckla mindre lungcancer. Sagt och gjort. 2 141 lungcancerpatienter och en frisk kontrollgrupp med 2 168 personer rekryterades i Polen, Tjeckien och Ungern, länder med relativt hög andel rökare och frekvent intag av vitkål.
Slutsatsen blev entydig:
Vitkål, broccoli, brysselkål eller krasse på tallriken minst en gång i veckan gav en skyddande effekt mot lungcancer när man räknade på totalen i hela gruppen.
Men hela minskningen fanns bland dem som hade störd funktion i de två gener som producerar försvarsenzymet.
• När den så kallade GSTM1-genen var störd minskade kåltuggandet risken för lungcancer med 33 procent.
• När GSTT1-genen var störd minskade risken med 37 procent.
• När båda generna var störda minskade risken med 72 procent.
Forskningsledaren Paul Brennan anser att studien är ett starkt bevis för att konsumtion av grönsakerna har en tydligt skyddande effekt mot lungcancer.
Resultaten ger också tyngd åt tidigare studier som antytt samband mellan försvarsenzymet och bröst- och ändtarmscancer.
– Vi vet att frukt och grönt är skyddande i olika sammanhang men förstår inte riktigt varför. Den här studien kan innebära att en av mekanismerna blir tydligare, men det finns troligen fler, säger Lennart Möller, professor i miljömedicin vid Karolinska Institutet. Han påpekar att låga halter av försvarsenzymet också kan vara negativt i andra sammanhang.
Frukt och grönt bidrar generellt till att minska risken för fria radikaler.
– Men det viktigaste är att röra på sig, och att äta varierat. Om du bara äter en sak så får du brist på något annat, även om det du äter är nyttigt, säger Lennart Möller.