Jag tycker att alla får träna för vilken anledning man själv vill men här följer några anledningar till varför du och din kropp och knopp mår bra av att träna.
Följande text är ganska lång, men det är bara för att det finns så många positiva effekter av att vara fysiskt aktiv. Och listan kan nog göras ännu längre.
Hoppas du tar dig tid att läsa, för din skull!
Fysiska och psykiska hälsoeffekter av att träna, och hur mycket behöver jag röra på mig för att tillgodogöra mig dessa?
Källor http://www.folkhalsoguiden.se/upload/Fysisk%20aktivitet/Om%20fysisk%20aktivitet.pdf
http://www.forskning.se/nyheterfakta/teman/fetma/tiofragorochsvar/vilkenbetydelseharfysiskaktivitet.5.61c03dad1180e26cb8780005290.html
De senaste 15 åren har vetenskapligt övertygande bevis lagts fram i stor omfattning om de positiva effekterna på hälsan av fysisk aktivitet.
Samtidigt har dokumentationen stärkts av hur inaktiviteten bidrar till de stora folksjukdomarnas utveckling.
Många av hälsoeffekterna av rörelse kommer redan av att röra sig 30 minuter om dagen. Detta gäller framför allt påverkan på riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar.
Statens folkhälsoinstitut rekommenderar svenska befolkningen att röra på sig minst 30 minuter varje dag, på en nivå som motsvarar ansträngningen av en rask promenad eller högre. Ytterligare positiva effekter på hälsan kan uppnås om vi ökar den dagliga mängden eller ansträngningsnivån. Barn och ungdomar bör röra på sig dubbelt så mycket som vuxna, på både måttlig och hård nivå.
Minst 60-90 minuters daglig aktivitet krävs emellertid för att få effekter när det gäller att vidmakthålla vikten (vid bibehållet energiintag).
Fysisk aktivitet ger mer positiva effekter, ju mer tid som ägnas åt rörelse. Detta gäller även om man räknar med risken för skador - som vid måttlig aktivitet inte är särskilt stor. Över en viss gräns, som närmar sig elitidrottsnivå, börjar skaderiskerna däremot att ta överhanden.
Fysisk aktivitet bidrar till hälsa och minskar risken för sjukdom, vi håller oss friskare eftersom immunförsvaret stärks.
Fysisk aktivitet stärker hjärtat, förbättrar syreupptagningen och ger starkare muskler.
Den förbättrade konditionen förbättrar orken. Detta ger större marginaler så att de vanliga vardagssysslorna inte resulterar i trötthet och förslitning.
Det finns stor samlad kunskap om att regelbunden rörelse minskar risken för flera av de stora folksjukdomarna. Allra mest har det forskats om de positiva effekterna av fysisk aktivitet på hjärt-kärlsjukdom, den sjukdomsgrupp som de flesta svenskar dör av. Riskfaktorer som bidrar till hjärt-kärlsjukdom som högt blodtryck och höga blodfetter minskas också av fysisk aktivitet. Till och med lågt blodtryck (som inte anses så farligt) påverkas positivt, eftersom aktiviteten stabiliserar blodtrycket.
Diabetes (framför allt) av typ 2 påverkas av fysisk aktivitet eftersom kroppens
förmåga att ta hand om för höga blodsockerhalter stärks av muskelaktiviteten (insulinresistensen minskar). Sjukdomsförloppet vid typ 2-diabetes bromsas och debuten av de allvarliga komplikationerna kan skjutas upp.
Risken för benskörhet minskar eftersom skelettet blir starkare vid fysisk aktivitet.
Detta gäller i alla åldrar eftersom skelettet är en vävnad som omsätts hela tiden.
Särskilt kvinnor över 50 behöver röra sig eftersom en förändrad hormonbalans gör att deras skelett gärna blir sprött eller urkalkat. Om barn får röra sig mycket bygger de upp en stor skelettvolym. Med en större volym finns större chans att skelettet fortfarande är starkt när det börjar urkalkas.
Risken för kvinnor att utveckla bröstcancer minskar med fysisk aktivitet, liksom risken för män att utveckla prostatacancer.
Fysisk aktivitet minskar också risken för att få besvär i rörelseorganen som orsakar mycket lidande och står för en stor andel sjukskrivningar, genom att göra musklerna starkare och stabilisera lederna.
Regelbunden rörelse leder till minskade psykiska besvär som oro och ångest, sömnproblem och mild depression. Fysisk aktivitet bidrar till psykiskt välbefinnande genom ökad självkänsla och minskade mängder stresshormoner i kroppen. Fysisk aktivitet bidrar också till en ökad positiv känsla för bilden av den egna kroppen.
Ytterligare möjliga förklaringar till de positiva effekterna på det psykiska välbefinnandet handlar om ökade mängder kroppsegna ämnen (endorfiner) som ger
lustkänslor, liksom andra substanser (serotonin, dopamin etc.) som bidrar till känslor av välbefinnande.
Fysisk aktivitet ger bättre mag-tarmfunktion och motverkar trög mage och förstoppning. Det minskar också risken att utveckla tjocktarmscancer framför allt genom ökade tarmrörelser.
Fysisk aktivitet minskar fallolyckor genom att ge bättre balans och koordination.
Fysisk aktivitet minskar risken för övervikt genom en större möjlighet till balans med energiintaget. Mindre övervikt minskar också i sin tur risken för att utveckla andra sjukdomar som diabetes typ 2, högt blodtryck mm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar